G1908
more info
Church + Masterplan (construction), Herentals, 2019 - ..., icw TEd’A arquitectes, BAS, Kahle Acoustics, Jan Minne

De laatste bewoonster van het domein Le Paige schenkt haar kasteel en het omliggende park aan de Stad Herentals op voorwaarde dat de naburige vervallen noodkerk wordt vervangen door een nieuwe kerk. De aangewezen plek ligt langs de Noordelijke toegangspoort pal op de oude Vesten.
Op de historisch beladen plek worden binnen de perimeter van een vierkant drie ruimtes opgetrokken uit gerecupereerde baksteen. De door de tijd uitgewiste verdedigingsheuvel wordt plaatselijk gereconstrueerd in de vorm van een aarden berg rondom de drie volumes. Afgesneden door het vierkant vormt de berg de natuurlijke bekisting voor een gewelf. De context biedt de materialen voor de ingreep. De aarde voor de heuvel is afkomstig van de uitdieping van de gracht. De bestaande kerk wordt gerecycleerd als granulaat voor het cyclopisch beton waarmee de bekisting wordt aangevuld tot aan de bovenzijde.
Na het uitharden en ontkisten van het beton wordt de aarde eronder weggegraven waardoor een gewelf ontstaat rustend op drie poten waarlangs de bakstenen volumes worden ontsloten. Het resultaat is een gewelfde spirituele ruimte die bescherming biedt tegen de elementen. Een intieme kapel kan gebruikt worden voor kleine ceremonies. De uitgedroogde grachten worden opnieuw aangesloten op de Kleine Nete, rondom de kerk wordt een sublieme verborgen tuin aangelegd.