In het zuidelijke deel van Gent, op de kop van de Bovenscheldevallei, ligt Eiland Zwijnaarde, ingeklemd tussen de Ringvaart, het Scheldekanaal van Zwijnaarde en een oude Scheldetijarm. De E40, gelegen op een dijklichaam, verdeelt het eiland in twee delen. Het zuidelijke deel wordt ontwikkeld als wetenschapspark voor spin-offbedrijven van de universiteit, gericht op duurzaam onderzoek en ontwikkeling, terwijl het noordelijke deel bestemd is voor watergebonden industriële activiteiten.
Voor Eiland Zwijnaarde Noord ontwikkelde GAFPA, in samenwerking met de Stadsbouwmeester en de Gentse Kwaliteitskamer, een totaalvisie die is verankerd in een ruimtelijk beeldkwaliteitsplan. Dit plan streeft naar eenheid, flexibiliteit en circulariteit, ondanks de diversiteit van de industriële spelers. Het project focust op integrale duurzaamheid, toegang tot wateractiviteiten via de kade, grootschalige zonne-energieproductie, waterhergebruik, circulair materiaalgebruik en ecologie.
Het masterplan wordt concreet uitgewerkt voor het gebied tussen de E40 en de R4, met een invalsweg aan de oostzijde en een aanlegkade aan de westzijde. Het perceel van Heylen Warehouses omvat een grote ‘black box’ voor opslag en transport, met een beeldbepalend dubbel dek langs de R4 uitgevoerd als een monumentale vierendeel ligger rustend op een betonnen zuilengallerij. De site van Verhelst voorziet in een centrum voor verkoop, opslag en verhandeling van bouwmaterialen, een showroom en een toekomstig bouwinnovatiecentrum. Hier domineert de karakteristieke draagarmstelling met een langgerekte luifel van zonnepanelen als kroonlijst over de gehele perimeter.
De site van 87.000m2 wordt opgedeeld in parallelle stroken voor laden, lossen en opslag, gebaseerd op een grid van 6x6m, wat ruimte creëert voor dialoog en synergie tussen de exploitaties. De verschillende stroken, met hun eigen bouwsystemen, dragen bij aan een gezamenlijke identiteit, ondersteund door een beperkt materiaalpalet en kenmerkende architecturale elementen.
Aan de noordzijde resoneert een langgerekte choreografie van vrachtwagens op een dubbel dek met de passage op de weg, het water en de brug. De zuidzijde reflecteert dezelfde veranderlijkheid met een steeds wisselende opslag van bouwmaterialen.