open all
close all
G1401
NEW!
(construction)
Gent
Renovation Restaurant – Shop 'Gents Ecologisch Centrum'

Twee historische panden aan het stationsplein in Gent huisvesten samen het Gents Ecologisch Centrum. De gelijkvloerse verdieping wordt volledig opengetrokken en krijgt één gedeelde toegang. De massieve uitbouw op de verdieping wordt opgevangen door vijf ranke staalkolommen. Enkel de bestaande traphal deelt de dubbelbrede ruimte informeel op tot restaurant en winkel.

Achter de uitbouw wordt een nieuw keukenvolume ingepast. Een lichte houtstructuur onder een hellend zadeldak wordt over de volledige breedte van het dubbele perceel gespannen. Doorheen de transparante vliesgevels van de keuken loopt de binnenruimte visueel door tot in het spievormige terras. De open hoeken tussen de hoofdbouw en de nieuwe achterbouw brengen daglicht binnen in het diepste punt van het gebouw.

icw De Roover Structureel Ontwerp

View project
G1520
NEW!
(realisation)
Gent
House extension

Een Gentse rijwoning, twee bouwlagen onder een plat dak, breidt uit in de hoogte. Bovenop de bestaande woning wordt een nieuwe verdieping opgetrokken, een symmetrisch volume onder een flauw hellend dak dat zo min mogelijk licht aan de ondiepe achtertuin ontneemt.

De uitbreiding is samengesteld uit geprefabriceerde massiefhouten platen, waartussen de nieuwe vloer als een lichte houten roostering ophangt. De constructie wordt autonoom bovenop de bestaande woning opgericht. Pas op het einde van de werf wordt de oude traphal doorgezet tot in het nieuwe volume, maakt een lichte stalen trap de verbinding.

icw De Roover Structureel Ontwerp

View project
G1512
NEW!
(realisation)
Hornu
Scenography 'Ceci n'est pas une copie – design entre innovation et imitation' Grand Hornu

Een reeks massief gemetste tongewelven kenmerken de oude stallingen van het Grand Hornu. De tijdelijke houten mal die oorspronkelijk noodzakelijk was voor het maken van deze ruimte vormt het uitgangspunt van de scenografie. Verschillende van deze halfcirkelvormige houten constructies worden doorheen de ruimte liggend opgesteld en introduceren een nieuw parcours.

De mal is opnieuw een tijdelijke constructie en fungeert als pasvorm voor de tentoonstelling.

“Een mossel verbergt een mal en vice-versa. De pijp van Magritte is de mal van de rookpluim” – Marcel Broodthaers, 1966

icw curator Chris Meplon, Atelier Arthur Haegeman

View project
G1508
UPDATE
(realisation)
Gent
Reconversion Warehouse – House

Het oude gelijkvloerse magazijn van een rijwoning in Ledeberg wordt vervangen door een nieuw houten dak. Een zo groot mogelijke rechthoek, ingesneden door het hoofdgebouw, wordt ingepast. Waar het vlak loskomt van de geaccidenteerde perceelsgrens ontstaan patio’s. Twee houten moerbalken in een T-figuur dragen het dak, op hun snijpunt gesteund door een nieuwe betonnen kolom. De roostering volgt de richting die door de hoofdbalken gedicteerd wordt. Lichte wanden uit cellenbeton maken kamers en isoleren de gemene muur.

icw De Roover Structureel Ontwerp


View project
G1411
UPDATE
(construction)
Gent
House extension

Een rijwoning in Wondelgem krijgt een nieuwe achterbouw. Het vierkante grondplan wordt gedraaid volgens de knik in het perceel. Tussen de uitbreiding en de hoofdbouw ontstaat een spievormige opening, die daglicht tot diep in de bestaande woning brengt.

Het nieuwe dak is ontworpen als een houten schaalstructuur van vier elkaar ondersteunende vlakken. Centraal in de ruimte wordt het dak afgeknot, waardoor een royaal daklicht ontstaat. Samen met de houten ringbalk vormen de dakschilden een vormvaste structuur, gedragen door de twee zijwanden en een fijne stalen kolom.

icw De Roover Structureel Ontwerp


View project
G1713
Wed
13.12.17
(lecture)
Londen (UK)
Kingston School of Art – Register 20 Architecture and Landscape

Op woensdag 13 december geeft GAFPA een lezing om 18.30u aan Kingston School of Art in Londen. In het kader van de lezing is er een interview door Andrew Clancy te beluisteren via de podcast.

G1106
Sun
10.09.17
(exhibition)
Wachtebeke
Festival van de architectuur

Tijdens de eerste editie van het Festival van de architectuur (F/a) zullen 2 projecten van GAFPA te bezoeken zijn op zondag 10 september.

G1015 Zwin Natuur Park en G1106 Weekendhuis Wachtebeke zullen hun deuren openen voor het publiek van 10u tot 18u.

www.festivalvandearchitectuur.be
G1706
Thu
31.08.17
(lecture)
Brussel
Real Estate Architecture #2 – Lecture Series 2017

Tijdens REA#2 Summer School 2017 geeft GAFPA een lezing op donderdag 31 augustus om 20.30u in de sokkel van het World Trade Center in Brussel. Aansluitend volgt een discussie in de summer school bar.

www.realestatesummer.net
G1617
Fri
18.08.17
(workshop)
Porto (PT)
Porto Academy – Summer School 2017

GAFPA was samen met AFGH, Alberto Veiga, Aristide Antonas, Bast, Job Floris, Johan Celsing, Lütjens Padmanabhan, Marcio Kogan, MAIO, Pedro Bandeira, Ted’A en Tom de Paor te gast op Porto Academy 2017.

De resultaten van de workshop die GAFPA leidde maken deel uit van het ontwerpend onderzoek van de studio PRIMARY STRUCTURE.

www.primarystructure.net/porto-summerschool/
G1616
Wed
21.06.17
(competition)
Brussel
1st prize – Renovation Tower Base – Brussel

GAFPA wint samen met Atelier Arthur Haegeman de architectuurwedstrijd voor de verbouwing van de sokkel van een woontoren in de Noordwijk van Brussel.

G1707
Tue
13.06.17
(lecture)
Toulouse (FR)
Conférences de printemps 2017 – DRAC* Toulouse

Op uitnodiging van Maison de l’Architecture Midi-Pyrénées geeft GAFPA een lezing met als thema ‘Architectures Domestiques’. De lezing vindt plaats in het DRAC Occitanie, Salle des Anciennes Ecuries op dinsdag 13 juni om 19u.

G1618
Wed
31.05.17
(exhibition)
Gent
PRIMARY BOOKS printing – KUL campus Sint-Lucas Gent

Op woensdag 31 mei wordt de output van de eerste PRIMARY STRUCTURE studio voorgesteld in een tentoonstelling op Sint-Lucas Gent, Sint-Niklaasstraat 27

Tussen 18.30u en 22.00u kunnen bezoekers een gepersonaliseerde bookprint genereren

www.primarystructure.net
G1212
Thu
18.05.17
(exhibition)
Hasselt
Expo – Verloren Ontwerpen – Z33 Hasselt

Op uitnodiging van Architectenhuiskamer toont GAFPA project G1212 op de groepstentoonstelling ‘Verloren Ontwerpen’, een tentoonstelling met maquettes van niet gerealiseerde ontwerpen.

www.z33.be
G1706
Wed
26.04.17
(workshop)
Brussel
Real Estate Architecture #2 – Summer School 2017

GAFPA is uitgenodigd om samen met PIOVENEFABI, Something Fantastic en Dyvik Kahlen Architects de tweede editie van de international Summer School te begeleiden die dit jaar doorgaat in Brussel van 26 augustus tot 2 september. De focus van deze Summer School ligt op Brusselse kantoorgebouwen en meer specifiek op de herbestemming van het WTC gebouw in de Noordwijk.

Inschrijven kan tot 5 juni.

www.realestatesummer.net
G1618
Fri
24.02.17
(lecture)
Gent
PRIMARY TALKS – KUL campus Sint-Lucas Gent

PRIMARY TALKS is een lezingenreeks die wordt georganiseerd in het kader van de masterclass PRIMARY STRUCTURE. In de loop van maart geven Bert Huyghe, Pepijn Kennis en Aglaia Konrad hun visie op het thema in een open lezing.

De lezingen vinden plaats in Sint-Lucas Gent, Sint-Niklaasstraat 27 en zijn gratis toegankelijk.

G1617
Wed
25.01.17
(workshop)
Porto (PT)
Porto Academy – Summer School 2017

GAFPA is uitgenodigd om tijdens de Porto Academy Summer School 2017 een workshop te leiden die loopt van 20 tot 27 juli. Deelnemers pikken in op de studio PRIMARY STRUCTURE die werd opgestart als Masterstudio aan KUL Faculty of Architecture.

www.portoacademy.info
G1015
Tue
10.01.17
(nomination)
Knokke Heist
EU Mies Award 2017

Het nieuwe Zwin Natuur Park maakt deel uit van de 356 genomineerde projecten voor de EU Mies Award 2017. De prijs wordt uitgereikt in april 2017 door de Europese Commissie en de Fundacio Mies van der Rohe.

www.miesarch.com
G1301
Thu
22.12.16
(publication)
BauNetzWoche #478 – Shortlist 2017

GAFPA is samen met 10 internationale architectenbureaus opgenomen in de ‘Shortlist 2017’ gepubliceerd door BauNetz

www.baunetz.de
G1512
Sat
26.11.16
(scenography)
Hornu
Ceci n'est pas une copie – Design tussen innovatie en imitatie

Op uitnodiging van curator Chris Meplon realiseerde GAFPA de scenografie voor de tentoonstelling ‘Ceci n’est pas une copie – design tussen innovatie en imitatie’ in het CID Grand-Hornu. De tentoonstelling brengt een selectie van boeiende voorbeelden en uiteenlopende visies op het fenomeen kopiëren en gaat op zoek naar de aard, betekenis en acceptatie van kopieertechnieken in de hedendaagse ontwerppraktijk.

Grafisch ontwerp: Atelier Arthur Haegeman

www.cid-grand-hornu.be
G1615
Thu
27.10.16
(debate)
Rotterdam (NL)
Frankfurt Dialogen – Dialoog 1. Grenzeloos Maatwerk – Het Nieuwe Instituut Rotterdam

Naar aanleiding van de tentoonstelling Maatwerk/Massarbeit organiseren het Vlaams Architectuurinstituut, Het Nieuwe Instituut en het Deutsches Architecturmuseum de debattenreeks Frankfurt Dialogen. Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over hun gedeelde opvattingen over vakmanschap, maatwerk en ruimtelijke kwaliteit ondanks de verschillende culturele en historische condities. Floris De Bruyn neemt deel aan ‘Dialoog 1. Grenzeloos Maatwerk’ in Het Nieuwe Instituut Rotterdam op 27 oktober om 20u.

www.hetnieuweinstituut.nl
G1610
Fri
07.10.16
(exhibition)
Frankfurt (D)
Maatwerk/Massarbeit – Custom Made Architecture from Flanders and the Netherlands – DAM Frankfurt

Op uitnodiging van Jantje Engels en Marius Grootveld toont GAFPA projecten G1211, G1513 en G1609 op de groepstentoonstelling ‘Maatwerk/Massarbeit – Costum Made Architecture from Flanders and the Netherlands’. De tentoonstelling is een productie van het Vlaams Architectuurinstituut.

www.dam-online.de
G1611
Thu
29.09.16
(exhibition)
Antwerpen
Ensembles – Architectuur en Ambacht – deSingel Antwerpen

Op uitnodiging van curatoren Christoph Grafe en Bart Tritsmans van het Vlaams Architectuurinstituut toont GAFPA project G1203 op de groepstentoonstelling ‘Ensembles – Architectuur en ambacht’ in deSingel Internationale Kunstcampus

www.vai.be
G1106
Fri
01.07.16
(publication)
Wallpaper* – 2016 Architects' Directory

GAFPA is samen met 20 internationale architectenbureaus opgenomen in de ‘2016 Architects’ Directory’ gepubliceerd door Wallpaper*

www.wallpaper.com
G1015
Thu
09.06.16
(opening)
Knokke Heist
Het nieuwe Zwin Natuur Park

Deze week werd het nieuwe Zwin Natuur Park feestelijk geopend. GAFPA bedankt het volledige ontwerpteam voor de geslaagde samenwerking.

Vanaf 10 juni is het Zwin opnieuw toegankelijk voor het grote publiek.

www.zwin.be
G1203
Thu
26.05.16
(publication)
Architectuurboek Vlaanderen N°12 – Architectuur op maat

Hoe kan architectuur bijdragen aan de samenleving? Door maatwerk af te leveren. Met ontwerpen die getuigen van een culturele en een maatschappelijke ambitie. De 118 projecten in dit Architectuurboek Vlaanderen geven die ambitie vorm. Samen vertellen ze een verhaal over de rol van de architectuur in de complexe Europese context.

In deze twaalfde editie van het Architectuurboek Vlaanderen, gepubliceerd door het Vlaams Architectuurinstituut, werden projecten G1106, G1203 en G1304 opgenomen.

www.vai.be
G1608
Tue
10.05.16
(lecture)
Aken (D)
Vortragsreihe im Sommersemester – RWTH Aachen University

GAFPA geeft een lezing over recent werk aan de RWTH Aachen University – Faculty of Architecture. De lezing vindt plaats in het Reiff-Museum, Raum 5 op dinsdag 10 mei om 19u.

G1203
Mon
22.02.16
(exhibition)
Oost-Vlaanderen
Provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen – Travelling Group Exhibition

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert een reizende groepstentoonstelling waar de genomineerde projecten voor de Provinciale Architectuurprijs 2015 te zien zijn. Binnen het thema ‘Herbestemming van historisch erfgoed’ leverde GAFPA een bijdrage met project G1203, waar een oude steenkapperij omgebouwd werd tot gezinswoning.

G1602
Tue
16.02.16
(lecture)
Hasselt
A-Z lezingen – UHasselt

In de reeks A-Z lezingen geeft GAFPA  een lezing over recent werk aan Universiteit Hasselt. De lezing vindt plaats op Campus Hasselt op dinsdag 16 februari om 20u en wordt voorafgegaan door een debat op Campus Diepenbeek om 13.30u. A-Z lezingen is een initiatief van Architectuurwijzer, Cultuurplatform Design, PXL MAD, UHasselt faculteit Architectuur en Kunst en Z33.

www.a-zlezingen.be
G1604
Mon
25.01.16
(competition)
Antwerpen
1st prize – Renovation + Expansion Fire Station and Warehouses – Brasschaat

GAFPA wint de architectuurwedstrijd voor de verbouwing en uitbreiding van de brandweerkazerne en loodsen van de gemeente Brasschaat.

G1523
Thu
10.12.15
(lecture)
Antwerpen
Modulor – Architecture Lectures – UAntwerpen

GAFPA geeft een lezing over recent werk aan Universiteit Antwerpen. De lezing wordt georganiseerd door Modulor en gaat door op donderdag 10 december om 19.30u, in aula R.004

modulor.me
G1511
Mon
30.11.15
(competition)
Gent
1st prize – Renovation Student Restaurant UGent – Site Veterinary Medicine Merelbeke

GAFPA wint de architectuurwedstrijd voor de verbouwing van het studentenrestaurant van UGent. Het gebouw maakt deel uit van de Campus Dierengeneeskunde in Merelbeke. Het project omvat het vrijmaken van eerdere ad hoc aanpassingen aan het originele ontwerp van bOb Van Reeth, en voegt een nieuwe interne perimeter toe die de centrale focus van de ruimte opnieuw beleefbaar maakt.

G1518
Mon
26.10.15
(competition)
Gent
1st prize – Portus Site – Belgacom Tower Gent

GAFPA wint samen met Coussée & Goris architecten, Exedra, Studieburo Mouton en groep Omgeving de architectuurwedstrijd voor de ontwikkeling van de Portus Site in Gent. Het project omvat op de concrete herbestemming van het hoofdgebouw, gekend onder de naam ‘Belgacom Toren’, en de stedenbouwkundige ontwikkeling van de rest van de site als masterplan.

Het stedenbouwkundig bureau BUUR uit Leuven stond in voor de organisatie van de architectuurwedstrijd.

G1203
Sat
20.06.15
(nomination)
Gent
Provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen

Bij het begin van de zomer werd de woning van Jonas & Birgit feestelijk geopend voor vrienden en familie. Dit project staat op de short–list voor de provinciale architectuurprijs Oost-Vlaanderen 2015 met als thema ‘Herbestemming van historisch erfgoed’.

G1410
Thu
14.05.15
(competition)
Brussel
1st prize – Renovation Dance Studio's Rosas

GAFPA werd geselecteerd voor de verbouwing van de dansstudio’s van Rosas in Vorst (Brussel). Rosas is het dansersensemble en de productie– en spreidingsstructuur rond choreografe / danseres Anne Teresa De Keersmaeker.

www.rosas.be
G1501
Mon
11.05.15
(lecture)
Liège
ACROSS Antwerpen / Liège

De nieuwe lezingenreeks ACROSS geeft het woord aan architecten uit diverse hoeken van het land die het afgelopen decennium hun eigen praktijk hebben opgericht. Tijdens deze uitwisseling, die beurtelings zal plaatshebben in Antwerpen en in Luik, komen ze spreken over hun ervaring en over de specifieke fysische en sociale context waarbinnen zij architectuur bedrijven.

Deze lezingenreeks is een initiatief van A+ Architecture in Belgium, in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut, de architectuurfaculteit van de Universiteit van Luik.

www.a-plus.be
G1509
Wed
06.05.15
(lecture)
Brussel
Fragile – Lunchlezing 1 – KUL campus Sint-Lucas Brussel

In deze reeks lunchlezingen opent GAFPA met een selectie uit recent eigen werk. Deze lezingenreeks is een initiatief van Fragile, KUL Faculteit Architectuur, campus Sint-Lucas Brussel.

www.arch.kuleuven.be
G1412
Thu
05.03.15
(exhibition)
Gent
The Production Of Space – Group Exhibition

‘The Production Of Space’ is een groepstentoonstelling die voortkomt uit een associatie van makers uit de vrije kunsten en architectuur. Ze focust zich op vormen van kennisoverdracht die leiden tot denkkaders voor ruimte. Dit opzet ziet de artistieke & architecturale praktijk als een vorm van denken in en door ruimte.

Voor deze tentoonstelling realiseerde GAFPA een installatie ism fotograaf Max Kesteloot.

www.maxkesteloot.be
G1106
Wed
04.03.15
(award)
Belgian Building Awards 2015 – Special mention 'Weekend House Wachtebeke'

Twee projecten kregen dit jaar een Belgian Building Award. De jury, met onder andere de winnaars van vorig jaar, Tom Vanhee en Henk Desmet, en de Franstalige architecten Paul Delaby en Robert Treselj, wilden ook het weekendhuis in Wachtebeke van GAFPA erkennen met een speciale juryvermelding.

www.vai.be
G1413
Tue
10.03.15
(lecture)
Brussel
Les Ateliers Nocturnes . Cycle 6 . ERREUR(S) . Rencontre 5 – Faculté d'Architecture La Cambre Horta

In de lezingenreeks ERREUR(S) wordt GAFPA uitgenodigd om hun visie op deze thematiek te geven. Aansluitend volgt een open discussie.

Deze lezingenreeks is een initiatief van Les Ateliers Nocturnes, Faculté d’Architecture La Cambre Horta.

www.archi.ulb.ac.be
G1404
Sat
29.11.14
(publication)
Villa Avondster – Publication DW B 2014 5 '50 fictieve gebouwen'

In het  literair tijdschrift DW B 2014 5 worden vijftig fictieve gebouwen uit de wereldliteratuur onthuld. Vijftig schrijvers hebben één plek uit een roman, een verhaal of een gedicht beschreven in een korte tekst. Vervolgens hebben vijftig architecten een tekening gemaakt van deze ruimte – een verbeelding van een plaats die niet echt bestaat, maar die toch bezocht en betreden kan worden. Vijftig teksten, vijftig tekeningen: lezen, kijken en in gedachten rondwandelen door vijftig fictieve gebouwen.

Op uitnodiging van Christophe Van Gerrewey verbeelde GAFPA ‘Villa Avondster’, beschreven door Benjamin Eggermont, uit de roman ‘De bediende’ van Robert Walser.

www.dwb.be
G1405
Tue
10.06.14
(competition)
Gent
Open Oproep 2701 – 'Nieuw Provinciehuis Oost-Vlaanderen'

GAFPA werd samen met Compagnie – O, Omgeving, Gijs Van Vaerenbergh en L’Escaut architetures geselecteerd voor Open Oproep 2701.

www.vlaamsbouwmeester.be
G1403
Wed
21.05.14
(lecture)
Gent
Fragile – GAFPA 'werk 08 – 14' – KUL campus Sint-Lucas Gent

In deze lezing zal GAFPA een inzicht geven in hun werk over de afgelopen zes jaar. Deze lezing is een initiatief van  Fragile, KUL Faculteit Architectuur, campus Sint–Lucas Gent.

G1310
Mon
14.04.14
(competition)
Amsterdam (NL)
1st prize – Reconversion 'Van Gendthallen' Amsterdam

GAFPA maakt deel uit van het ontwerpteam dat werd geselecteerd voor het opzetten van de herbestemming van het historische gelaagde gebouwencomplex ‘Van Gendthallen’ in Amsterdam.

G1306
Thu
28.11.13
(scenography)
Gent
Gelinkt: De collectie netwerkt' – Exhibition – Design Museum Gent

Op uitnodiging van curatoren Chris Meplon en Moniek Bucquoye realiseerde GAFPA de scenografie voor de tentoonstelling ‘Gelinkt: de collectie netwerkt’ in het Design Museum Gent. Op de gelijkvloerse verdieping worden internationale designstukken samengebracht rond enkele geselecteerde topstukken uit de collectie van het museum.

www.designmuseumgent.be
G1304
Sun
27.10.13
(scenography)
Knokke Heist
'Wisselland' – Exhibition – cc Scharpoord Knokke Heist

Het Vlaams Architectuurinstituut nodigde 5 jonge ontwerpteams uit om nieuwe beelden te vormen voor ons dynamisch kustlandschap aan de hand van projecties, tekeningen, kaarten en maquettes. De scenografie van deze tentoonstelling is ontworpen en uitgewerkt door GAFPA.

www.vai.be